
Òscar Giráldez: “La nostra feina és donar tranquil·litat a les famílies”
Acompanyar una família en un moment de comiat va molt més enllà de gestionar un servei. Requereix sensibilitat, empatia i, sobretot, saber ser-hi per escoltar i oferir tranquil·litat. En aquesta entrevista, el responsable d’atenció a les famílies del Mausoleu Metropolità de Barcelona, Òscar Giráldez, comparteix la seva experiència i ens parla del valor que té un tracte proper i de com aquest espai urbà de columbaris està transformant la manera en què recordem els nostres éssers estimats.
Index
Atenció a les famílies
Quina és la teva tasca com a responsable d’atenció a les famílies al Mausoleu Metropolità de Barcelona?
La meva tasca principal és acompanyar les famílies en un moment tan important, oferint-los suport i la informació que necessiten per prendre decisions amb tranquil·litat. M’asseguro que el procés sigui clar i proper, ajudant cada família a trobar en el mausoleu un espai de record que doni resposta als seus desitjos.
Empatia
Fa anys que acompanyes famílies en aquest procés, des que el 2017 vas començar a atendre aquells que confien en els columbaris de Coral Memorial, l’empresa que ha impulsat el Mausoleu Metropolità de Barcelona. Com van ser els teus inicis amb aquesta responsabilitat? Què vas descobrir que era el més important?
Des del primer moment vaig entendre que el més important és posar-se en el lloc de la persona que acaba de perdre algú. Cada família viu el dol a la seva manera, i cal saber escoltar i acompanyar sense imposar res. Totes les famílies necessiten sentir que hi ha algú al seu costat, un equipo de persones que les entén i les ajuda amb sensibilitat. Al final, es tracta de ser al seu servei i de tenir present que cada cas és únic.
L’empatia és fonamental, oi?
Sí, tot gira al voltant de l’empatia. Cada vegada que atenc una família, sento una responsabilitat enorme, gairebé com un nus a l’estómac. Per a mi, és un servei més, però per a ells és un servei únic, un moment molt rellevant. El meu objectiu és que tot surti perfecte, perquè sé com n’és d’important per a aquells que confien en nosaltres.

Una sensibilitat especial
Aquest no és un servei qualsevol, requereix una sensibilitat especial.
Així és. Cal estar completament atent i ser molt curós amb cada detall. Un cop rebem les cendres, les famílies han de poder centrar-se en el que és realment important: estar amb els qui estimen. La nostra feina és que no s’hagin de preocupar de res més.
Columbaris: un espai per a la memòria i el record
Oferir un columbari no és només una qüestió pràctica, sinó que, sobretot, es tracta d’oferir un espai per a la memòria i el record. Com influeix el factor humà en aquest procés?
És un servei amb un component molt especial, perquè no es tracta només de cobrir una necessitat, sinó de respectar els desitjos i els sentiments de cada persona. Cada família ho viu de manera diferent, per això la flexibilitat és fonamental. M’adapto al que necessitin, també desplaçant-me allà on calgui.
Tracte personalitzat
Aquesta flexibilitat és clau, perquè cada persona arriba amb la seva pròpia història i circumstàncies. Com és aquest tracte personalitzat?
No és una conversa mecànica, sinó un diàleg en què cal saber escoltar. Recordo ara, per exemple, una dona gran sense fills ni germans que volia deixar-ho tot organitzat, com ho volen tantes altres persones en la mateixa situació. Depenia d’un concentrador d’oxigen portàtil per moure’s, així que vaig anar a casa seva. Em va rebre amb un cafè i unes pastes, i em va explicar que ens havia conegut a través de la web. La seva preocupació era clara: volia que tot quedés resolt en vida. En casos així, oferim el que anomenem la modalitat de prenecessitat, que permet deixar-ho tot gestionat amb antelació perquè la persona tingui una total tranquil·litat.
Seguretat, tranquil·litat i proximitat
Quins aprenentatges obtens en asseure’t amb una família per conèixer les seves necessitats i desitjos?
Una de les coses més importants que he après és que les persones busquen tenir la certesa que les cendres dels seus éssers estimats es troben en un lloc segur. Per a molts, també és clau que l’espai tingui un caràcter sagrat. El Mausoleu Metropolità de Barcelona té un enfocament inclusiu: tot i ser un espai sagrat, està obert a totes les creences. El més important és que sigui un lloc on puguem retre homenatge a la memòria dels nostres éssers estimats de la millor manera possible, en un entorn segur, tranquil, proper i respectuós.
Prenecessitat
Com sol iniciar-se el contacte amb les famílies?
El primer que cal saber és que no és necessari esperar que es produeixi una defunció per contractar el servei. Com he esmentat abans, hi ha l’opció de prenecessitat. Qualsevol persona pot gestionar el seu columbari en vida, cosa que aporta tranquil·litat i permet deixar-ho tot resolt amb antelació.
Planificació
Hi ha moltes persones que prefereixen deixar-ho tot organitzat amb antelació?
Sí, és una cosa que veig sovint. Fa poc, per exemple, vaig atendre un matrimoni sense fills, de 54 i 58 anys, que volia deixar-ho tot resolt en vida. Vam gestionar cada detall perquè, quan arribi el moment, nosaltres ens encarreguem de recollir les cendres i de facilitar tot el procés. Per a moltes persones, planificar amb temps és una manera de sentir-se tranquil·les i d’assegurar-se que els seus desitjos es compliran tal com els han decidit.
Quan algú no té familiars propers, sol preocupar-se més per deixar-ho tot resolt?
Sí, en aquests casos acostuma a haver-hi un interès més gran per organitzar-ho amb antelació. Volen assegurar-se que, quan arribi el moment, tot estigui gestionat segons la seva voluntat. Per aquest motiu, oferim opcions que permeten deixar-ho previst en vida, donant tranquil·litat a la persona.
Des de la custòdia de les cendres fins a la inhumació
Com és el procés des que la família contracta el servei fins a la inhumació?
La nostra feina comença amb la custòdia de les cendres, que podem recollir directament al lloc de la cremació. Després, acordem amb la família un dia i una hora que els vagi bé per a la inhumació.
Un cop tenim les cendres, fem un canvi d’urna, ja que la que es diposita al columbari té unes dimensions específiques. En els casos de prenecessitat, ens desplacem personalment al tanatori amb la nostra urna perquè tot quedi preparat segons el que s’ha previst.
Coordinació amb els tanatoris
Treballen, per tant, en coordinació amb els tanatoris?
Sí, hi mantenim una relació molt fluida. No som competència, sinó serveis complementaris, i això facilita molt la col·laboració.
Dia de la inhumació
Què passa el dia de la inhumació?
El dia de la inhumació, la família pot triar si vol incloure un respons i una missa, ja que ambdues són opcionals. El respons és una oració breu que consisteix en una benedicció de les restes abans de dipositar-les al columbari. La missa, en canvi, és una cerimònia més extensa que se celebra amb les cendres presents. La benedicció la pot fer el sacerdot de Sant Joan Bosco o qualsevol altre escollit per la família.
Després, acompanyo la família per tancar el procés i garantir que tot s’ha dut a terme segons els seus desitjos.
Qui s’encarrega de la inhumació?
La meva responsabilitat és dur a terme la inhumació, sempre respectant l’espai i la intimitat de la família.
El primer pas és mostrar-los la ubicació. L’urna o les urnes es col·loquen en un faristol i el columbari es manté obert. En aquell moment, els deixo sols i els explico que seré a prop per si em necessiten. Quan senten que ha arribat el moment, procedim.
Si ho desitgen, la família pot introduir l’urna. Sempre pregunto si algú vol fer-ho i, en cas afirmatiu, són ells qui decideixen qui ho farà. Si es tracta d’un nen, m’hi apropo per acompanyar-lo amb sensibilitat i donar-li seguretat. Li pregunto de manera planaria i propera: «T’agradaria posar-hi l’urna?» o «Vols que l’avi descansi aquí?». Sempre amb respecte, adaptant-me al que la família necessiti en aquell moment.
Record de la cerimònia
Es pot tenir un record fotogràfic de la inhumació?
Sí, abans de començar el procediment, pregunto a la família si volen que faci algunes fotos, que després els enviaré al telèfon mòbil que m’indiquin. Per descomptat, també poden fer les fotos que considerin necessàries. Per a molts, aquestes imatges són un record valuós i una manera de compartir el moment amb aquells que no han pogut ser presents.
Ambient de serenor
Podríem dir que l’ambient durant la inhumació és de recolliment?
Sí, busquem crear un ambient de serenor perquè la família se senti tranquil·la i acompanyada. En dues pantalles gegants es poden projectar fotografies seleccionades per la família on aparegui la persona difunta, i l’espai compta amb un sistema de so que permet reproduir la música que triïn.
Durant la inhumació, solem posar l’Ave Maria de Pitingo, tot i que la tria sempre depèn de la família. També oferim un servei de floristeria per a aquells que vulguin afegir un detall floral a aquest moment de comiat.
Valoració de les famílies i els feligresos
Quines reaccions i comentaris heu rebut de les famílies i feligresos en aquests primers mesos?
La resposta ha estat molt positiva. Les famílies valoren especialment la proximitat del Mausoleu Metropolità de Barcelona i se sorprenen per la singularitat de l’espai i la llum que hi ha. Tenen clar que no és un cementiri convencional, i això els transmet pau i tranquil·litat. Molts ens diuen que no podrien imaginar un homenatge pòstum millor per als seus éssers estimats. El mausoleu els dona serenor i la certesa d’haver escollit el lloc adequat.

Arquitectura del Mausoleu Metropolità de Barcelona
Veus reaccions especials de les famílies davant l’arquitectura de l’espai?
Sí, sobretot en aquells que hi entren per primer cop. Se’ls il·lumina la cara quan tenen una perspectiva global del mausoleu, just abans de baixar a l’espai dels columbaris pròpiament dit. Des d’aquest punt, poden admirar la força de l’arquitectura, la calidesa de la llum i l’art dels vitralls, que creen un ambient únic i acollidor.
Columbaris urbans: un projecte amb valor
Com vas acabar dedicant-te a l’atenció a les famílies al Mausoleu Metropolità de Barcelona?
El meu camí fins aquí ha estat, com a mínim, curiós. Durant un temps, vaig col·laborar en la creació de columbaris per a Coral, així que coneixia bé què implica donar forma a un d’aquests espais des de zero. Però, més enllà d’això, creia en el projecte i en el valor que aportava: oferir un lloc de record al centre de la ciutat, sense necessitat de desplaçar-se lluny.
La primera vegada que vaig veure l’espai de columbaris de la catedral de Terrassa, vaig entendre que aquest concepte marca un abans i un després. Em va impressionar la sensació de pau que transmetia i vaig tenir clar que volia formar part del projecte.
L’agraïment de les famílies
Després de tota la teva experiència acompanyant les famílies, què és el més valuós que t’endús d’aquesta feina?
El més valuós és l’agraïment de les famílies. Quan et diuen que els has ajudat a viure aquest moment amb més calma i que han sentit pau acomiadant-se dels seus éssers estimats, te n’adones que aquesta feina val molt la pena. Cada família és diferent, però totes comparteixen el desig de recordar i acomiadar-se d’una manera especial. Poder ajudar-les en aquest procés, amb proximitat i sensibilitat, és el que dona sentit a la nostra feina.
FOTOS: equip de comunicació del Mausoleu Metropolità de Barcelona / TEXT: Manel Torrejón (màrqueting digital Mausoleu Metropolità de Barcelona)